PUNK FORUM
Forum Punkowe

Na każdy temat, nic o punku... - Kulinaria

Kreska 77 - Pią 06 Lut, 2009

a czemu sądzisz ze taki temat jest tylko w BraVo Girl? czy nie rozmawia się tu o pierdołach typu - jak zapoznać sie z kimś, związek z byłą gwaizda porno (!), zdrada, miłość i seks, gotowanie, a nawet o farbach do włosów i czy kupujemy w sklepach marketach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! przejżyj sobie Bravo w kiosku i powiedz mi, czym się ta tematyka różni od tej poruszanej tutaj>? bo ja nie widze różnicy. no, prócz napisu PUNK na środku , co dla każdego chyba znaczy coś innego. widże też za to wielki grymas i zblazowanie niektóych jak ja piszę wprost coś. nie pasuje wam, nie odpowiadajcie na moje tematy, ale to nie jest forum własne kogoś, by inna osoba nie mogła powiedzieć swojego zdania.
Anonymous - Sob 07 Lut, 2009

forum chyba założył Tomasso. może się mylę.

Nazik, podam Ci ten przepis na ryz jutro :)

Mecenas - Sob 07 Lut, 2009

czy to nie jest czasem z szafranem?
Anonymous - Sob 07 Lut, 2009

jutro podam :)
Anonymous - Nie 08 Lut, 2009

wege/ ryż po indyjsku


przepis i w ogóle danie poznałam od Gumy. on siedział trochę w Indiach, wiec danie jest na bank oryginalne. kłopot w tym, że oni tam to robią w ilościach bardzo dużych, dla kilkunastu osób . na warunki polskie trzeba dodawać wszystkiego na wyczucie. ale zrobiłam to kilka razy w domciu i wyszło. wiec moze zainteresowanym również się uda.

SKŁADNIKI - ryż 0,5 kg, sos sojowy, curry, groszek (z puszki), pieprz, sól, papryka mielona i niezawodna przyprawa do ziemniaków (są w niej różne zioła, które trudno odstać luzem, a tak to mamy wszystko w jednym ), ½ szklanki oleju.

Przyrządzanie –
Na patelnię dość głęboką, lub rondel wlewamy cały olej. Na gorący olej wsypujemy pół przyprawy do ziemniaków, paprykę mieloną, curry. Kilka sekund trzymamy na ogniu i zdejmujemy, by się nie spaliło. Powinno bardzo ładnie pachnieć, wtedy do rondla wsypujemy wcześniej opłukany nie ugotowany ryż. Chwilę, jakieś 4 minuty prażymy ten ryż, dodajemy do smaku sosu sojowego, następnie dolewamy wody, tak, by był zakryty jakieś 3 cm. To ma się gotować na wolnym ogniu. W międzyczasie dosalamy do smaku, ryż będzie miał kolor pomarańczowy i będzie bardzo pikantny. Po ugotowaniu musi jeszcze postać pod pokrywką z pół godziny. Ryż ma być lepiący się , nie na sypko. Jak już ryż będzie w sam raz – tzn w smaku dobry, lepiący się, miękki, dodajemy groszek z puszki. Mieszamy to. Konsystencja będzie taka, że można z tego formować kule. Cóż, ryż tak podany to podstawa wielu potraw. Można robić kotleciki i smażyć, można dodać pieczarki, używać jako nadzienia do naleśnikó na ostro. Ja proponuję do tego ugotowane w kostkę warzywa np. pietruszka, marchew, seler.

Mecenas - Pon 16 Mar, 2009

Magda zarzuc przepisem na te cieciorki i gdzie to kupić
Dev - Pon 16 Mar, 2009

mi cieciorka nie wychodzi, mimo że robię wszystko jak w przepisie, a nawet modyfikuję, żeby jeszcze lepiej było.

ja proszę o łopatologiczne objaśnienie, jak się robi kotlety z soczewicy. będę wdzięczna po kres swoich dni!

Stanzberg - Pon 16 Mar, 2009

Devotka napisał/a:
proszę o łopatologiczne objaśnienie, jak się robi kotlety z soczewicy.
Banał: gotujesz soczewicę, + jakieś warzywa do wyboru (np. marchewka, pietruszka), podsmażasz cebulkę a potem mielisz wszystko w maszynce do mięsa; dodajesz jajko, oliwę i przyprawy obtaczasz w panierce (albo i nie), smażysz i voila!
Mecenas - Pon 16 Mar, 2009

no dobra a gdzie się takie specyfiki kupuje bo nie widziałem w sklepie nigdy
Marguz - Pon 16 Mar, 2009

Stanzberg napisał/a:
kotlety z soczewicy.

kotlety się robi z mięsa!!!

Stanzberg - Pon 16 Mar, 2009

Czekam w takim razie na poprawną definicję tego czegoś sojowego/soczewicowego, które zwykłem nazywać kotletami. :P
Mecenas - Pon 16 Mar, 2009

placki sojowe, soczewicowe
Stanzberg - Pon 16 Mar, 2009

Placki się przecież robi z mąki, a w kotletach sojowych próżno jej szukać. ;-)
Marguz - Pon 16 Mar, 2009

Stanzberg napisał/a:
Placki się przecież robi z mąki, a w kotletach sojowych próżno jej szukać. Wink

kotlety się robi z mięsa!!! :evil:

Cytat:
Czekam w takim razie na poprawną definicję tego czegoś sojowego/soczewicowego, które zwykłem nazywać kotletami. Razz

myślę, że mogę się przychylić jednak do wypowiedzi Mecenasa, a placki można robić też bez mąki---np ziemniaczane :D
edit -> właśnie 4 zapiekaneczki grzeją się w piekarniku !!

magdalenik - Wto 17 Mar, 2009

Mecenas napisał/a:
Magda zarzuc przepisem na te cieciorki i gdzie to kupić

wege/wegan jesli zamiast jajek dasz wiecej maki i wody

cieciorke( soczewice,soje lub fasole....itd) moczysz kilka godzin, gotujesz, odcedzasz, miksujesz razem z kilkoma zabkami czosnku, w misce mieszasz razem z pokrojona w kosteczke cebula,wbijasz kilka jajek, dodajesz troche maki, ew cieplej wody jesli sie za malo kleja. plus przyprawy-polecam curry,sos sojowy, chili, pieprz, sol, natke pietruszki. formujesz bardzo male kotleciki (nie kus sie na wieksze,mimo ze sie je szybciej robi, bo nie bede takie dobre), smazysz na mocno rozgrzanym oleju. po usmazeniu kladziesz na papierze recznikowym,aby nadmiar tluszczu zostal wchloniety. i koniec :)

kupuje sie cieciorke najlepiej(czyt.najtaniej) na jakims targu,placu ,kleparzu czy co tam macie. na wage. paczkowany mozna znalezc w hipermarketach i w ekosklepach.(na wage tez sie zdarza).

daj znac czy sie udalo :wink:

Zwierz@k - Wto 17 Mar, 2009

z fasoli też się da powiadasz? hymmm... brzmi smakowicie
magdalenik - Wto 17 Mar, 2009

da sie :) czerwona polecam :)
magdalenik - Wto 17 Mar, 2009

wikipedia napisał/a:
Kotlet - potrawa najczęściej mięsna, smażona zazwyczaj na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Najczęściej kotlety przygotowuje się z mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, drobiowego, rzadziej z innych rodzajów mięsa, ale także z jajek, ziemniaków, jędrnej marchwi, soi itp.


czesto nie znaczy zawsze :wink:

Marguz - Wto 17 Mar, 2009

magdalenik napisał/a:
czesto nie znaczy zawsze Wink

na wikipedi każdy może sobie wpisać co chce grrr

Mecenas - Wto 17 Mar, 2009

kotlety z jajka jadłem jak byłem w podstawówce wtedy to jeszcze internetu nie było :P
Stanzberg - Wto 17 Mar, 2009

Marguz napisał/a:
magdalenik napisał/a:
czesto nie znaczy zawsze Wink

na wikipedi każdy może sobie wpisać co chce grrr


Czepiasz się detali. ;-)

"Kotlety z jajka" - nawet moja śp. babcia tak mówiła, a ona na pewno nie znała pojęcia "wegetarianizm". :wink:

Kaczma - Wto 17 Mar, 2009

kotlet z sera tez moze byc bodajze kotlet rzymski sie zwie
Marguz - Wto 17 Mar, 2009

Stanzberg napisał/a:
Czepiasz się detali. Wink

oczywiście, że czepiam się ;)
dzisiaj zupa pomidorowa + makaron, swoją drogą kusi mnie knorr hiszpańska, próbował ktos?

Zwierz@k - Wto 17 Mar, 2009

magdalenik napisał/a:
czerwona polecam Smile

no fakin łej nienawidzę tejże.

Mecenas - Wto 17 Mar, 2009

no co ty zwierzak przeciez ona smakuje tak samo jak biała :roll:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group